Yunanistan'daki seçimde 8 siyasi parti meclise girdi

Yunanistan'daki seçimde 8 siyasi parti meclise girdi

25 Haziran Pazar günü gerçekleşen seçimlerde sekiz siyasi parti meclise girdi. Yaklaşık bir ay önce yapılan 21 Mayıs seçimlerinde ise beş parti meclise girmeyi başarmıştı.

21 Mayıs seçimlerinde aşırı sağda yer alan partiler arasından sadece Yunan Çözümü meclise girerken, 25 Haziran seçimlerinde bu sayı üçe çıktı. Yunan Çözümü’nün yanı sıra Spartalılar ve Niki’nin oluşturduğu aşırı sağ partiler mecliste toplam 34 milletvekili ile temsil edilecekler.

Miçotakis hükümetinin parlamentodan geçirdiği yasal düzenleme sonucu 21 Mayıs’taki genel seçimler öncesinde ırkçı Altın Şafak Partisinin eski milletvekili İlias Kasidiaris’in kurduğu Yunanlılar Partisi ve 25 Haziran genel seçimleri öncesi Kasidiaris’in de aralarında bulunduğu bağımsız milletvekili adaylarından oluşan "Vatan ve Özgürlük için Yunanlılar" isimli ittifakın seçime girmesinin yargı kararıyla engellenmesi, aşırı sağın önünü kesemedi.

PARTİ OFİSİ BİLE OLMAYAN AŞIRI SAĞCI PARTİ
Kasidiaris’in 21 Haziran seçimlerinden hemen önce destekleyeceğini açıkladığı Spartalılar Partisi, sürpriz bir çıkış yaparak yüzde 4,64 oy aldı.

Henüz resmi bir ofisi bile bulunmayan partinin lideri Vasilis Stingas, Kasidiaris’e özel teşekkür ettiği basın açıklamasını yapmak için parti üyelerinden birinin tahsis ettiği ofisi kullandı.

KONSTANTOPULU’NUN PARTİSİ DE MECLİSTE
Bu arada, SİRİZA’dan ayrılan Zoi Konstantopulu’nun genel başkanlığını yaptığı Özgürlük Seyri de yüzde 3,17 oy alarak mecliste sekiz milletvekiliyle temsil edilmeyi başardı.

MUHALEFETTEKİ HİÇBİR PARTİ TEK BAŞINA GENSORU ÖNERGESİ VEREMİYOR
Anayasa gereği gensoru önergesi için en az 50 milletvekilinin imzası gerekirken mevcut meclis aritmetiğinde ana muhalefet dahil hiçbir parti, tek başına bu güce sahip değil.

İskeçe’de bin oyla SİRİZA birinciliği kaybetti
Önceki İskeçe’de bin oyla SİRİZA birinciliği kaybetti
1 Mayıs yürüyüşünde
Sonraki 1 Mayıs yürüyüşünde "Özgür Filistin" yürüyüşünde destek